Sitemap

Ik ben een doula gevestigd in omgeving Eindhoven. Ik reis door heel Nederland om vrouwen te helpen tijdens en na hun zwangerschap en bevalling. Meestal verzorg ik het hele traject vanaf de eerste echo tot ruim na de geboorte, maar je kunt me ook vragen voor buikmassages, behandelingen of gesprekken.

Ik ben een ervaren doula met een achtergrond als gediplomeerd kraamverzorgster. Naast ondersteuning tijdens de bevalling bied ik ook zwangerschapsbegeleiding voor vrouwen en stellen. Tijdens de begeleiding bied ik fysieke, emotionele en mentale ondersteuning.

Na ruim 10 jaar succesvolle borstvoeding te hebben gegeven, kan ik nu mijn kennis en ervaring delen. Zo kan jij ook genieten van de bijzondere band met je baby tijdens de borstvoedingsperiode.Als dit gewenst is kan ik aanvullende ondersteuning aanbieden met reiki, buikmassages en natuurgeneesmidelen.

Ervaren doula

Gediplomeerd kraamverzorgster

Succesvolle borstvoeding

Wat kan ik voor je betekenen?

Zie je op tegen de laatste loodjes van je zwangerschap? Maak je je zorgen om de bevalling? Pieker je veel of ben je erg moe? Ben je getraumatiseerd na een eerdere bevalling? Loopt het na de bevalling nog niet zo lekker? Of wil je je gewoon eens lekker laten verwennen?

Ik kan je begeleiden bij je zwangerschap, je bevalling en de periode daarna. Samen kijken we hoe jij je het best kunt voorbereiden. Ik help je ontspannen, leer jou en je partner bevallingstechnieken en leg uit hoe borstvoeding kan lukken. Daarnaast kan ik je een speciale zwangerschaps-reikibehandeling geven met buikmassage. Ook voor een zwangerschapscursus kun je bij mij terecht, waar je veel informatie en tools krijgt om vanuit eigen regie te bevalling. Zo zorg ik ervoor dat jij straks kunt terugkijken op een fijne zwangerschap en een zo ontspannen mogelijke bevalling met veel mooie momenten.

Wat is een Doula?

Het woord ‘doula’ komt uit het oud-Grieks en betekent ‘dienende vrouw’. In de oudheid was zij de oudste en wijste bediende in huis. De doula onderscheidde zich door emotionele rust en levenswijsheid. Tegenwoordig is een professionele doula een zwangerschaps- en geboortecoach. Iemand die aanstaande ouders op een niet-medische manier ondersteunt tijdens de zwangerschap, de geboorte en de periode daarna. Ze bemoedigt, stelt gerust en bevestigt wanneer dat nodig is. Ze stelt zich, zoals in de oudheid, nog altijd ‘dienend’ op. Een goede doula is dan ook zeer gevoelig voor de behoeftes van degene die ze ondersteunt. Ze helpt de aanstaande moeder haar eigen vertrouwen te vinden, zonder controle te willen uitoefenen of te veel aanwezig te zijn.

Doula’s hebben gedegen kennis van het geboorteproces, maar zijn geen vervanging voor de verloskundige of arts. Hun taak is om onvoorwaardelijk achter de aanstaande ouders te gaan staan en hen te voorzien van informatie, zodat zij hun eigen keuzes kunnen maken. Je zou de doula kunnen zien als tolk, als vraagbaak, als rots in de branding of als ‘buffer’. Dat kan fijn zijn, zeker in een ziekenhuisomgeving waarin er rondom de barende vrouw veel tegelijkertijd kan gebeuren. De doula is nadrukkelijk ook géén vervanging voor de partner. De doula helpt de partner door tips te geven over hoe hij of zij zo goed mogelijk zijn of haar partner kan ondersteunen.

Deze tekst is gebaseerd op de tekst van de doulaopleiding.

Dit zeggen klanten

Dit zegt de wetenschap

Het nut van één-op-één-begeleiding tijdens de bevalling is op verschillende momenten en manieren onderzocht. Het meest betrouwbare, wereldwijde onderzoek op dit gebied is van de Cochrane Pregnancy and Childbirth Group.

Vrouwen die continue begeleiding krijgen, hebben volgens dit onderzoek:

  • Gemiddeld een kortere bevallingsduur
  • Vaker een spontane bevalling (zonder inleiding)
  • Minder kans op een kunstverlossing (met vacuümpomp of tang)
  • Minder kans op een keizersnede
  • Minder kans op bijstimulatie (vliezen kunstmatig breken of weeënstimulerend infuus)
  • Minder behoefte aan pijnbestrijding
  • Meer tevredenheid over de bevalling.

De conclusie van het Cochrane-onderzoek is dat alle barende vrouwen ondersteuning zouden moeten krijgen tijdens de bevalling en de geboorte van hun kind.

Het Cochrane-onderzoek is uitgebreid gerandomiseerd en wordt erkend door gynaecologen. Lees er meer over in het Nederlands of in het Engels.

Waarom kiezen voor Katja?

Ervaren en kundig

Rust, helderheid en focus

Betrouwbaar

Het gaat om jou

Makkelijker herstel

Grote betrokkenheid

Natuurlijke bevalling

Minder medisch ingrijpen

Transparante tarieven

Blog

Ontdek hier meer over de zwangerschap, de bevalling en postpartum. Lees mijn ervaringen in de geboortezorg, maar ook critische artikelen over interventies.

Reiki voor ouders

Reiki voor ouders

Tijdens de workshop Reiki voor ouders ontvang je een reiki inwijding en gaan we samen aan de slag met behandelen, kennis en informatie uitwisselen en ervaringen delen. Aan het einde van deze dag weet jij precies hoe je reiki kan inzetten voor je kindje en kan je bij...

Lees verder
Wat kun je doen tegen darmkrampjes

Wat kun je doen tegen darmkrampjes?

Zoals ik in een eerdere blog heb aangegeven zijn de eerste paar weken na de geboorte darmkrampjes voor een baby heel normaal. De opbouw van de darmflora wordt geactiveerd tijdens de geboorte en verloopt volgens een natuurlijk proces. Vaak zit er een opbouw in van darmkrampjes en na...

Lees verder
Darmkrampjes en de opbouw van de darmflora

Darmkrampjes en de opbouw van de darmflora

Darmkrampjes bij een baby, wie kent ze niet? Vele jonge ouders worstelen ermee. Om hun baby onrustig te zien, met pijn en vaak ook hartverscheurend huilen. Een periode die pittig kan zijn terwijl het nieuwe ouderschap al niet altijd makkelijk en vredig is. Darmkrampjes horen er wel bij...

Lees verder