Voorbereidingen

Hieronder een mooie blog van Pap en Papa. Waarin ze graag willen delen hoe een deel van hun voorbereiding is geweest op de bevalling die hun tot vader zou kronen. Inmiddels is deze mooie geboorte al geweest en is kleine Robin helemaal gesetteld bij zijn papa’s.


Het staat nu toch echt bijna te gebeuren. Nog een paar dagen en dan zijn we 40 weken… Waar sommige vrienden en familie dachten dat hij begin juli zou komen, laat de kleine man nog even op zich wachten. Hij vindt het nog te gezellig in de buik. Om ervoor te zorgen dat de bevalling zo prettig mogelijk verloopt, hebben we verschillende voorbereidingen getroffen.

Voorbereiden op de bevalling.

Vanaf juni is de frequentie waarin we de gynaecoloog bezochten, toegenomen en vanaf eind juni zaten we wekelijks in het MUMC+. Aan de ene kant is het fijn om met enige regelmaat alles te laten controleren, maar aan de andere kant zorgt dit ook voor onzekerheid en onduidelijkheid. Niets is zeker en ook de medici lijken niet altijd 100% op één lijn te zitten of het verlossende antwoord te hebben.

“De kleine is te groot voor een natuurlijke bevalling, oh toch niet. De placenta zit voor de baarmoedermond, oh toch niet. U kunt thuis bevallen, oh toch niet.” Dit zijn enkele onzekerheden waar wij de afgelopen tijd mee hebben gelopen. Daarnaast maakt COVID-19 het ook niet makkelijker. Kunnen we wel allemaal bij de bevalling zijn? Wie kan onze zoon zien direct na de geboorte? Wat als er toch een keizersnede moet komen? Ook dit zijn obstakels die we moesten bespreken en een plan voor moesten maken.

De bevallingscoach.

Melanie had bij ons aangegeven dat ze het fijn zou vinden als er iemand, naast ons, bij de bevalling kon zijn die haar kan ondersteunen. Ze wees ons op een bevallingscoach, ook wel Doula genoemd.

En toen was daar: Katja. Zij is Doula, alternatief genezer en een vrije denker. Ze gaat niet zomaar over de gebaande paden, maar kijkt waar er kansen liggen, voor zowel moeder als kind. We voelden ons direct prettig na het kennismakingsgesprek en ook Katja voelde de wederzijdse klik.

Ze neemt uitgebreid de tijd om ons verhaal aan te horen, geeft haar mening en visie op bepaalde zaken. Ze is voor zowel Melanie, als voor Gino en mij, voorafgaande aan de bevalling, een enorme steun. Als we ergens mee zitten, vragen hebben of wat dan ook, ze neemt uitgebreid de tijd om ons aan te horen en eventueel van advies te voorzien. Wij staan 200% achter onze keuze om Katja als bevallingscoach bij de bevalling aanwezig te laten zijn.

Het bevallingsplan.

Tijdens de tweede afspraak met Katja hebben we rustig de tijd genomen om de wensen van Melanie door te nemen voor de bevalling. Onder het genot van een kop koffie en een flink stuk Limburgse vlaai (niet wetende dat Katja een glutenallergie heeft), nemen we een A4tje met alle belangrijke vragen door. Deze vragen zijn de leidraad om het bevallingsplan op te stellen.

Na een flinke sparringsessie hebben we voldoende stof tot nadenken, maar ook voldoende inhoud voor het bevallingsplan. De hoofdzaken zijn van de bijzaken gescheiden, maar dan. Hoe begin je een bevalplan? Hoe ziet dit eruit? Hoe uitgebreid moet dit zijn? Gelukkig is er Google! Na het zien van verschillende voorbeelden, hebben we onze keuze gemaakt. We gaan voor een overzichtelijk plan, verdeeld in categorieën, weergegeven aan de hand van icoontjes en steekwoorden. Hierdoor is het plan overzichtelijk, duidelijk en zijn wensen goed zichtbaar. Een voorbeeld van dit plan kun je downloaden

Op dit moment is alles geregeld en zijn we letterlijk én figuurlijk klaar voor de start!! De vluchttas staat klaar, so we are ready. Nou is het wachten tot de kleine man klaar is voor de grotemensenwereld.


Deze post en meer is te vinden op https://papenpapa.com/2020/07/16/voorbereidingen/