Geboorte Verhalen

Mei 2020: We leren Katja kennen na het verlies van onze zoon Seff. We zijn met haar in contact gekomen door mijn schoonzus, die steun heeft mogen ontvangen van Katja tijdens haar tweede bevalling. Na een intensieve avond vol emoties lukt het ons om steun te vinden bij het verlies door de bemoedigende woorden van Katja. Mijn man en ik stappen de auto in en het eerste wat ik tegen hem zei was: ‘Mocht ons ooit nog een kindje gegund zijn wil ik er Katja sowieso bijhebben’.

Januari 2022: Het is zover, na weer een jaar proberen zwanger te worden lukt het ons, we zijn blij maar ook gespannen. Hoe zal deze zwangerschap verlopen? Gaat deze kleine ook geboren worden rond de 29 weken? Het ziekenhuis legt het traject uit: streng onder controle (elke twee weken) en elke avond extra progesteron innemen, verplicht bevallen in het ziekenhuis en continue aan de monitor. Het benauwd me, ook al wist ik dat het geen zorgeloze zwangerschap zou gaan worden. Ik herinner me de woorden die ik toen in de auto gezegd heb, en ik stuur Katja een berichtje, een paar minuten later al reactie. Meteen voel ik dat we er niet alleen voorstaan.

Tijdens de zwangerschap komt Katja een paar keer langs, we appen over hoe het gaat en op momenten dat het me allemaal even teveel wordt. Ze helpt mij met het schrijven van het bevalplan, er komen onderwerpen voorbij waar ik nog nooit eerder over nagedacht had en mijn hele beeld van bevallen veranderd (bij Seff hadden we namelijk een spoedkeizersnede waarbij ik volledig onder narcose was).

Naarmate de uitgerekende datum dichterbij komt hebben we vaker contact over hoe het gaat, Katja komt nog een keer langs om onze zorgen te bespreken en gerust te stellen voor de bevalling. We spreken af wanneer ik contact met haar opneem wanneer de bevalling begonnen is en hoe we vanuit daar naar het ziekenhuis vertrekken. Vanuit het ziekenhuis krijg ik toestemming om thuis te blijven tot de vliezen breken of tot wanneer de weeën heftiger en regelmatiger komen.

De dag voordat Morris geboren wordt heb ik wel wat krampjes, niet heel pijnlijk of regelmatig, ik app Katja voor advies: een warme douche, kijk of het toeneemt of afneemt, de rest van de dag gebeurt er niet veel meer.
’s Avonds hebben we nog even contact en ik vertel dat het niet veel anders aanvoelt dan die ochtend, we besluiten gewoon te gaan slapen en de volgende dag wel verder te kijken.

Twee uur later bel ik Katja weer op, de weeën komen regelmatiger en voelen anders aan, ik denk dat het begonnen is. Katja vertelt me dat het nog niet heel actief is maar besluit toch alvast te komen, een uur later komt Katja binnen en zit ik al een half uur met een weeën-storm onder de douche. Katja helpt mij eronderuit en vertelt mijn man dat hij het ziekenhuis maar vast moet bellen dat wij eraan komen. Tien minuten later zit ik nog steeds op handen en knieën bovenaan de trap, ik kan niet meer naar beneden, de weeën-storm is er nog steeds maar ik heb het gevoel dat ik moet persen. Katja schakelt snel, helpt mij het bed op en laat mijn man de verloskundige bellen. Zo snel hadden we allemaal niet verwacht dat het zou gaan, Katja praat mij rustig door de weeën heen en dat geeft mij rust, ook coacht ze mijn man zodat hij mij kan ondersteunen.

20 minuten later komt de verloskundige binnen, zij wil mij toucheren maar ziet al meteen een hoofdje met haar, opnieuw schakelen, we gaan niet meer naar het ziekenhuis maar het wordt een thuisbevalling. Drie persweeën later is daar dan onze Morris, helemaal veilig en gezond ter wereld gekomen. Terwijl Katja mij samen met de verloskundige door de weeën heeft begeleid heeft ze ook nog eraan gedacht om foto’s en filmpjes te maken en aangezien de verloskundige er vanuit ging dat wij in het ziekenhuis zouden bevallen is er bij hun ook geen bevalplan doorgesproken, Katja geeft duidelijk onze wensen aan bij de verloskundige en ondersteund haar in de nazorg, ook wanneer ik gehecht moest worden was Katja daar.

Toen de rust was teruggekeerd spraken we nog even kort wat er in de uren daarvoor allemaal was gebeurd, uiteindelijk ga ik douchen en gaat Katja naar huis. In de weken erna hebben we regelmatig contact hoe het gaat en na een paar weken komt Katja weer langs voor het nagesprek om het traject af te sluiten.

Mocht ons nog een kindje gegund zijn dan hebben we Katja heel erg graag erbij om ons te ondersteunen. Katja heeft mij geleerd zelf keuzes te mogen maken en daarvoor op te komen. Ook is ze een fijne steun geweest voor mijn man voor, tijdens en na de bevalling. Ook al is het traject afgelopen, ik weet dat ik haar altijd een berichtje mag sturen wanneer ik me onzeker voel of steun nodig heb.

Katja je bent een topvrouw en we willen je nogmaals bedanken voor je begeleiding en steun.

Heel veel liefs, 

– Ralisha, Pascal, Seff* en Morris

Baby geboorte thuis bevalling spontaan

Het was een bevalling om nooit te vergeten!

Wat een ontzettend mooie en bijzondere ervaring om met een doula te bevallen! Katja heeft ons superfijn begeleid en ondersteund voor, tijdens en na de bevalling. Haar kennis, liefde en rust gaven mij het zelfvertrouwen dat ik nodig had. Het is een prachtige thuisbevalling geworden en ja, ik weet nu wat het is om als vrouw naar binnen te keren en te luisteren en te vertrouwen op mijn lichaam! Ook voor de begeleiding tijdens de pijnlijke start van de borstvoeding (borstontsteking, kapotte tepels en onzekerheid) ben ik ontzettend dankbaar!

Onze tweede zoon is nu 5 weken en dankzij dit mooie traject weet ik nú dat de roze (blauwe) wolk wel bestaat! We kunnen nu genieten van twee prachtige zonen. Grote broer (3 jaar) is zo trots! En natuurlijk komt er af en toe een traan maar die horen er ook bij ;).

Katja, je straalt vertrouwen en liefde uit en geeft dit door. Je luisterend oor is onbetaalbaar.

Dankjewel!

 

– Sandra

Bevalling met Katja,

Na een goede eerste zwangerschap, helaas een zeer traumatische (ingeleid) bevalling gehad. Dit wilde ik niet weer, maar onze wens voor nog een kindje was toch groter. Eenmaal zwanger zijn wij gaan zoeken, naar informatie, praten met andere en toen een paar doula’s gesproken en samen vonden wij Katja het beste bij ons passen, bevallen is natuurlijk heel intiem.

De controles in het ziekenhuis werden steeds meer beladen, ik had veel stress rondom ingeleid te worden (wat het liefste met 38 weken word gedaan met de complicaties die ik heb) Veel praten met Katja hielp mij enorm om toch te genieten van de zwangerschap want het ging goed en ik had bijna geen kwaaltjes. Met 36 weken nog veranderd van verloskundige door bemoedigende woorden van Katja en te durven kiezen voor mezelf om toch een overstap te maken. Dankzij Katja kreeg ik vertrouwen in mijn zwangerschap, mijn lichaam en de bevalling. Na veel overleg mocht ik zelfs thuis bevallen, want ik was immers gezond en de baby deed het heel goed de gehele zwangerschap. De bevalling was zeer pittig en lang. Ik werd op maandag gestript en had regelmatig contact met Katja. Er waren weeën maar ze kwamen niet sneller (+/- elke 20/30 minuten) maar gingen ook niet weg. Katja kwam dinsdagavond, even praten, ontspanning opzoeken en vertrouwen krijgen. Katja ging weg en daarna kwamen de weeën sneller, we belde Katja terug want het leek toch wel te zijn begonnen. Katja was terug, even wandelen kon wel helpen, mijn man en ik gingen even wandelen dit leek wel te helpen. Gelukkig was het nacht en was er niemand op straat. Daarna in bad ook dit hielp, maar zette niet door. In beweging blijven. Tegen 06:00 woensdagochtend kwam de verloskundige, ja er was meer ontsluiting maar nog geen bevalling. Even slapen allemaal, even wat energie krijgen en wie weet zet het door. Katja bleef, en wat was dat fijn. Toen de verloskundige rond 10:00u terug kwam (nogmaals strippen) kwamen de weeën echt sneller en krachtiger. Helaas was de baby niet ingedaald maar er kwam wel ontsluiting dus met bemoedigende woorden van Katja gingen we verder. Blijven lopen, steun van mijn man, Katja en de verloskundige, wat een fijn team! Nogmaals in de douche en de weeën werden krachtiger. Even overleg, naar het ziekenhuis vliezen breken of toch thuis blijven? Overleg met gynaecoloog, want er stond een telefonische afspraak: nog een uurtje wachten en anders naar het ziekenhuis. De baby daalde niet in dus helaas naar het ziekenhuis, maar… mogen we allemaal mee? (maatregelen vanwege corona) Uiteindelijk in overleg met het ziekenhuis mochten we komen, ook Katja. Eenmaal in het ziekenhuis eerst nog controles uitvoeren. De gynaecoloog maakte een echo terwijl mijn eigen verloskundige de vliezen mocht breken, het ging goed. De baby daalde in en het laatste stukje was begonnen. Wat een denderend einde. Na het breken van de vliezen was onze Noud na een halfuur geboren, zo’n intense kracht, het was niet meer tegen te houden. Katja heeft ons samen met de verloskundige super goed gesteund en begeleid tijdens de bevalling.

Dankzij de steun en het vertrouwen van Katja durfde ik keuzes te maken voor de baby en mezelf. Natuurlijk een gezonde baby staat voorop, maar een betere bevalling is zeker een betere start voor zowel baby als moeder. Ik ben zo dankbaar dat Katja mij/ons zo heeft gesteund gedurende de zwangerschap en bevalling en ook hele fijne ondersteuning van de verloskundige waardoor we ditmaal veel positiever terug kijken op de bevalling. Door deze ervaring is er heling gekomen voor de eerste traumatische bevalling, hiermee heb ik het beter kunnen verwerken. Ook mijn man vond de steun van Katja als doula heel fijn, op de achtergrond gaf ze hem ook positieve energie waardoor hij mij goed kon steunen tijdens het gehele proces. En zeker ook tijdens de bevalling, hij voelde zich gesterkt en kreeg niet het gevoel dat zijn plek werd overgenomen, in tegendeel! Voor de man/partner ook zeker een extra steun voor en tijdens de bevalling.

Dank Katja, voor jou steun, vertrouwen en positieve energie die wij hebben mogen ontvangen!

 

– Patricia

Toen ik 30 weken zwanger was, werd er bij mijn vader een hersentumor geconstateerd met een levensverwachting van een maand. Bij 37 weken zwangerschap overleed mijn vader. Het was een harde klap voor ons.

Samen met mijn man hebben wij ervoor gekozen om Katja als Doula in te schakelen omdat wij ondanks deze situatie ook vanuit rust en ontspanning wilden bevallen. Gezien mijn medische indicatie en dus overdracht aan het ziekenhuis vonden wij het fijn dat er iemand aanwezig was die het proces van mijn vader dichtbij had meegekregen en daardoor beter kon inspelen indien nodig tijdens de bevalling.

Katja heeft ons heel fijn ondersteund in de laatste zes weken van de zwangerschap. We hebben een bevallingsplan opgesteld met duidelijke behoeftes en grenzen. Katja luistert goed, oordeelt niet en denkt echt met je mee. Vanuit haar expertise en ervaring weet ze de juiste vragen te stellen. Er was snel een vertrouwensband opgebouwd en mijn man en ik hadden het gevoel dat wij er niet alleen voor stonden. Katja’s rol als doula sloot precies aan bij wat wij nodig hadden. Vanuit haar persoonlijkheid creëert ze rust, ontspanning en vertrouwen. Het is voelbaar dat ze werkt vanuit haar hart.

Het is ons hierdoor gelukt om ondanks het verlies van mijn vader met een goed gevoel terug te kijken op de zwangerschap en de bevalling.

– Philo

 

Katja assisted us as a doula for the birth of our first child. We recommend her to anyone who wishes to have a relaxed and confident birthing experience. Unfortunately, we only found out about her quite late in my pregnancy. I only wish I knew her earlier so that she could be with us for the whole pregnancy journey. Still, we were delighted that she could meet with us a few weeks before the big day arrived and help us formulate the birth plan that suited us the best. She was extremely responsive by phone and always eager to point us to where we could find the information we were looking for. She gave me confidence that I could birth my child naturally and she offered much needed support to my partner.

When labour started, Katja joined us at our place, where she helped me relax and let my body do the work. She drove with us to the hospital and was by our side for the whole process! She would explain to us what the doctors and midwifes suggested and helped us feel in control about the choices we made. She helped making 21 hours of labour feel like much much less!

We are super grateful for everything she did and would recommend her without a doubt! I’ve once read that if doulas were a drug, it would be illegal not to give it to all pregnant women! I couldn’t agree more.

If you wish for a smooth, un-medicated and natural birth your best chance is to have an experienced doula, like Katja, by your side.

 

– Louisa

Het was voor ons een heel nieuw begrip om een doula bij de bevalling te hebben. Tijdens het voorgesprek werd al duidelijk dat het fijn is om iemand naast je te hebben die je kunt benaderen voor vragen en die je ondersteunt bij alle beslissingen. Ook waardevol was de andere blik, naast de beschikbare reguliere kennis. In het eerste gesprek werd er voor ons heel veel duidelijk over de bevalling. We kwamen veel dingen te weten waar we van tevoren nooit aan gedacht zouden hebben.

Tijdens de bevalling is de kans groot dat er dingen anders gaan dan in eerste instantie gepland. Katja gaat goed om met alle veranderingen en blijft de wens van moeder ten alle tijden respecteren, wat erg fijn is. Ze heeft ons goed begeleid en kan goed aanvoelen wanneer ze er voor ons kan zijn en wanneer wij als ouders het samen aankunnen en de geboorte samen meemaken. Ze geeft op juiste momenten cruciale tips en kan onzekerheden wegnemen. Ook voor de man is zij een zeer welkome ondersteuning.

Wij hebben een heel positieve ervaring gehad en kijken terug op een voor ons mooie geboorte van ons eerste kind.

Bedankt Katja!

– Jort, Chantal en Noah

 

Katja is een geboren doula! Precies waar ik naar op zoek was. Iemand met passie. Iemand die werkt met haar hart. Ik wilde graag een doula bij de bevalling. Ik dacht: je bent op dat moment zo kwetsbaar, ik wil iemand naast mijn man die mijn belangen blijft behartigen, vooral als ik in het ziekenhuis zou moeten bevallen. Ik wilde namelijk een zo natuurlijk mogelijke bevalling.

Begin juni was het zover… alleen te vroeg! Het was pas 35 weken en 4 dagen. Ik moest daarom in het ziekenhuis bevallen. Eenmaal in het ziekenhuis zat ik op 4 a 5 cm. In verband met Corona was het moeilijk om ook Katja bij de bevalling te hebben. Gelukkig konden we in het begin bellen en kon ik onze vragen aan Katja stellen. Gelukkig mocht Katja uiteindelijk toch komen! Toen Katja er was zat ik op 8 cm. Wat was ik blij dat Katja kwam. Katja zag aan mij dat het niet lang meer duurde. Ze gaf me het advies om in de bevalkamer te lopen. Ik stond op en na een paar stappen begon het: persdrang! Ondanks dat ik in het begin dacht niet liggend te willen bevallen, wilde ik het nu heel graag! Mijn man en Katja pakte allebei een voet en plaatste die tegen hun heup. Met de andere hand pakte ze mijn hand vast. Binnen een half uur persen was ze geboren! Zo verliefd en wat is ze mooi! Blij dat ik toch een zo natuurlijk mogelijke bevalling heb kunnen krijgen…

Totdat…

De placenta moest er nog uit. Katja en mijn man pakten mijn voet weer vast en na een paar keer persen, kwam de placenta. Alleen ik bleef bloeden en ik voelde dat ik het niet kon tegenhouden. Ik keek Katja aan… Medisch ingrijpen is noodzakelijk. Ik dacht: mijn meisje is er in ieder geval uit, wat ik nu ingespoten krijg, daar deal ik wel mee. Als zij maar gezond is. Ik zakte al dermate weg, dat ik voornamelijk weet dat het erg druk rond mijn bed werd. Toen ik weer bij begon te komen en aan allerlei toeters en bellen lag, wilde ik eigenlijk heel graag borstvoeding geven. Alleen door de medicatie zou ons meisje het ook binnen krijgen en dat wilde we niet. Katja regelde via een netwerk aan kersverse moeders dat ons meisje toch borstvoeding en zelfs colostrum kon krijgen. Mijn man en ik waren ontroerd door het mooie gebaar van deze moeders. Een liefdevolle verbondenheid. Na 3 dagen mochten we uit het ziekenhuis. Met ons meisje ging het gelukkig goed. Een prematuur van 6 pond! We bleven contact houden met Katja. Ik merkte alleen op een gegeven moment dat ik wakker bleef. Na 8 nachten werd ik opgenomen om de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis vanwege een kraambed psychose. Een zeer moeilijke tijd volgde. Na 2,5 maand mocht ik het ziekenhuis verlaten. Mijn man bracht elke dag onze dochter in het begin om de hechting goed te laten verlopen.

Ook tijdens de opname heb ik contact gehouden met Katja, die mij tips en adviezen gaf. Zo dankbaar! Ik kan steeds beter terugkijken op de bevalling en de periode daarna. Mede dankzij Katja! Ik kan haar zo van harte aanbevelen! Ik ben zo dankbaar en blij voor alle steun die ik vanuit verschillende hoeken heb mogen ontvangen. Ik kan heerlijk genieten van mijn lieve man en onze prachtige dochter!

 

– Denise

Oktober 2020

We zijn in een situatie terechtgekomen die voor onszelf nauwelijks te bevatten is. Tijdens de 20 weken echo blijkt onze baby, tijdens onze eerste zwangerschap, een open ruggetje te hebben.

We nemen vanuit liefde en verantwoordelijkheid als ouders, in het belang van ons kindje, de beslissing om de zwangerschap te beëindigen. Op vrijdag 2 oktober zal onze baby geboren worden in het ziekenhuis door middel van wee-opwekkers. Voor, tijdens of na de geboorte zal de baby sterven.

Wij gaan aan de slag met de voorbereidingen voor 2 oktober en de dagen daarna.

We worden abrupt overvallen door bruutheid, onzekerheden en heel veel regelzaken. Waar we nog 20 weken de tijd voor hadden wordt in ruim één week geperst. Op dat moment bellen we met de verloskundige om hulp te vragen. We krijgen het nummer van twee doula´s. We kijken op de website van Katja en dat voelt direct vertrouwd. Katja heeft zelf vijf kinderen, veel ervaring met het begeleiden van ouders en de ze heeft een praktijk voor alternatieve geneeswijze.

Wat opvalt in het eerste telefoongesprek is dat we direct steun voelen. Ze wil er voor ons zijn. Het blijkt dat Katja zelf al langer de wens heeft om ouders te begeleiden die een kind (gaan) verliezen bij de geboorte. Haar daadkracht blijkt uit het feit dat ze de volgende ochtend direct bij ons op de stoep staat.

Ondanks onze emotionele rollercoaster, durft Katja met positieve energie binnen te komen en ons daarbij te ondersteunen. We blijven deze energie in alle vervolgcontacten ervaren. Katja geeft ons de bijzondere ervaring om contact te maken met de (ongeboren) baby. Die ervaringen blijven ons helpen om het proces liefdevol te beleven. Katja is er voor je. Ze verwacht dat je duidelijkheid aangeeft wat je nodig hebt, daar komt ze graag aan tegemoet.

In het academisch ziekenhuis in Maastricht ervaren we haar onverzettelijkheid en onvoorwaardelijke steun voor ons. Dit presenteert zich doordat ze 36 uur dichtbij ons blijft binnen en buiten de verloskamer. Katja is in staat om aan te voelen wat Myrthe praktisch en emotioneel nodig heeft. De vragen en behoeftes van Myrthe kunnen enorm verschillen en Katja vult dit op maat in: met en zonder woorden.

Door Corona mag Katja niet overnachten in het ziekenhuis en daardoor boekt ze een hotel in de buurt waar ze meer dan een uur naar op zoek is door haar telefoon die ze niet kan opladen. Achteraf een leuk verhaal, het staat voor ons als symbool van haar betrokkenheid.

Op 3 oktober 2020 om 20:35 uur wordt onze dochter Veda geboren. Na een uurtje een hartslag sterft ze. Katja leeft mee en is in staat om alle momenten met foto’s en filmpjes vast te leggen die achteraf zo waardevol zijn voor ons. De samenwerking tussen verloskundige, gynaecoloog i.o. en Katja is aanvullend op elkaar. Myrthe mag de regie hebben over deze samenwerking. Wat prettig is, Katja heeft ook aandacht voor het emotioneel welzijn van Frank.

Veda is een week bij ons thuis dat mogelijk is door de watermethodetechniek. Een waterbakje met veel ijsklontjes om haar te koelen.

Katja komt haar in die week bewonderen en geniet om haar nogmaals te mogen zien. Verder wordt Myrthe verzorgd door Reiki, belly binding en een stoomstoelbehandeling. Ook ervaren we wederom contact en verbinding met Veda. Zo heeft Veda een plekje in ons hart, bij Myrthe op de borst en bij Frank in de nek.

Op 9 oktober heten we Veda welkom en nemen afscheid van haar. Het afscheid is heel bijzonder én dat we voelen de trots dat we ouders zijn geworden. We houden van haar.

Nu is het voor ons het best moeilijk om invulling te geven aan onze levens, maar we doen ons best. We durven hulp te vragen en krijgen veel steun van onze omgeving. Ook Katja blijven we bezoeken voor enkele consulten op haar praktijk. Veda brengt Katja, Myrthe en Frank veel wijsheid en inzichten. Wat een bijzondere periode.

Katja, we zijn jou enorm dankbaar.

Veel liefs,

– Mama Myrthe en papa Frank

Ervaring vóór Katja

Na een traumatische bevalling van onze tweeling bij een zwangerschap van 38 weken heb ik een zware tijd gehad. Ik ben tijdens de bevalling de regie verloren door vele voorschriften (protocollen) bij een tweeling-bevalling. Zelfs mijn geschreven geboorteplan was door geen enkele verloskundige, verpleegkundige of gynaecoloog gelezen. Na de bevalling werd de regie mij uit handen genomen: ik heb mijn kinderen de eerste drie uur na de geboorte niet gezien. Dit kwam door een volledige narcose bij spoedkeizersnede.

Tijdens en na de bevalling werden mijn man en ik geleefd door de situatie en werden medische handelingen snel en zonder aankondiging of overleg uitgevoerd. Mijn man stond evengoed machteloos aan de zijlijn en had zelf weinig tot geen informatie over een bevalling. Dit was zowel voor hem als voor mij de eerste keer.

Ook tijdens de eerste paar dagen na de geboorte van onze tweeling werd ik geleefd door de artsen, verpleegkundigen, kraamverzorgster en familie. Vanaf het moment van thuiskomen voelde ik me ellendig, verdrietig, machteloos en keek ik met een neergeslagen en zwart gevoel terug op de bevalling. Ik werd onzeker, had allerlei vragen en voelde dat ik zelfs tegenover de kraamverzorgster krachtig moest zijn omdat ik anders niet mijn eigen keuzes kon maken over mezelf en onze kinderen.

Ervaring met Katja

Katja ken ik inmiddels al vier jaar. Toen zij hoorde van mijn toestand is ze een aantal dagen tijdens de kraamweek bij ons in huis geweest. Ze heeft gesprekken met mij gevoerd over de bevalling en de dagen daarna. Hieruit heb ik kracht geput omdat zij mij liet voelen dat wat ik voel en wil als moeder goed is. Ze heeft mij reiki gegeven waardoor ik de rust in mijn lichaam voelde wederkeren en moed voelde om door te gaan met wat ik zo graag wilde geven aan mijn kinderen: borstvoeding. Zij heeft naar mijn vragen, onzekerheden en dilemma’s geluisterd en mogelijk gemaakt dat ik weer regie voelde en kreeg. Tevens heeft zij ervoor gezorgd dat onze kinderen meer rust kregen in hun lichaampjes. Voor hen was de bevalling net zo traumatisch. Zij zijn enige tijd zonder mij geweest en als broertjes tijdens de bevalling gescheiden van elkaar.

Het is fijn te ervaren dat Katja een groot deel van mijn zorgen, onzekerheid en pijn heeft weggenomen door reiki en gesprekken. Hierdoor heb ik vertrouwen gekregen in mijn kracht als moeder, in het geven van borstvoeding en in het aangeven van grenzen. Ook heeft Katja onze kinderen energie gegeven waardoor zij op hun tempo de bevalling konden verwerken. Katja is een warm, liefdevol en betrouwbaar mens. In de momenten dat zij bij ons in huis was heeft ze ook steun geboden aan mijn man.

Met haar steun en begeleiding durf je jezelf te uiten, voel je energie in je lichaam stromen en kun je met vertrouwen beginnen aan het meest waardevolle avontuur, het moederschap! Ik had graag vooraf geweten dat een doula ervoor kan zorgen dat een nieuw leven op de wereld kan zetten zonder verlies van regie over mijn lichaam, wensen en behoeften. Want deze worden bewaakt en beschermd door een doula. Door deze warme en liefdevolle ervaring met Doula Enzo wil ik bij een volgende bevalling graag een vrouw als Katja aan mijn zijde.

– Lieke