Ondersteuning na de bevalling

Wil je graag doula-begeleiding na de bevalling? Wil je graag advies over borstvoeding? Mag ik je helpen om snel te herstellen met een speciale buikwikkelmethode of met een vaginaal stoombad? Of wil je je zwangerschap en bevalling graag op een spirituele manier afsluiten, met een Mexicaans sluitingsritueel? Hieronder staan de mogelijkheden. Helemaal onderaan deze pagina vind je mijn tarieven.

Post-Partum Ondersteuning

Soms ervaar je in de periode na je bevalling dat het allemaal nog niet zo lekker loopt. Je kunt je moe en onzeker voelen en behoefte hebben aan extra zorg en aandacht. Als doula kan ik je post-partum-zorg bieden. In de weken na de bevalling geef ik ondersteuning aan jou, je partner en jullie baby. Dit kan in de kraamtijd maar zeker ook in de periode daarna.

 

Samen kijken we waar jij behoefte aan hebt. Je kunt bij me terecht met vragen over de kraamtijd, borstvoeding, post-natale emoties, herstel, enzovoort. Aarzel niet om contact met mij op te nemen zodat we samen kunnen bekijken hoe we jouw wensen het best kunnen invullen.

borstvoeding

Advies over borstvoeding

Lukt het niet om je baby goed aan te leggen? Zijn je tepels rauw en pijnlijk? Heb je last van borstontsteking? Sta je op het punt om te stoppen met borstvoeding? Of heb je om een andere reden acuut hulp nodig bij borstvoeding? Ik kan je helpen met de juiste houding, goed aanleggen, het voorkomen en verhelpen van borstontstekingen en meer. Desnoods kom ik ’s avonds naar je toe om het probleem zo goed mogelijk op te lossen. Nota bene: ik ben geen gediplomeerde lactatiekundige. Ik ben een lactatiedeskundige.

Buikwikkel

Een zwangerschap en een bevalling hebben een grote impact op je lichaam. Je bekkenbodemspieren zijn uitgerekt en misschien wel beschadigd. Je hebt het gevoel dat alles in je buik ‘los’ zit. Bengkung Belly Binding is een traditionele Maleisische buikwikkelmethode die helpt bij het herstellen van je zwangerschap. Bij deze manier van buikwikkelen wordt je buik omwikkeld met een katoenen lap van 10–17 meter lang.
De buikwikkel biedt je in de eerste weken na de geboorte ondersteuning. Hij helpt om je buikspieren terug te laten veren, zorgt ervoor dat je baarmoeder snel terugkeert naar zijn oorspronkelijke omvang en plaats, verbetert je houding, stabiliseert je gewrichtsbanden en geeft je hele torso steun. Bovendien helpt hij bij het afvoeren van het vet  dat je lichaam tijdens de zwangerschap aanmaakte om je beter te beschermen. Na de bevalling heeft dit geen functie meer. Ten slotte houdt de buikwikkel je buik lekker warm en bevordert hij het afvloeien van bloed.
 
De buikwikkel is vooral bedoeld voor de eerste weken na de geboorte. In deze periode lig je nog veel in bed en beweeg je dus niet veel. De eerste twee weken na je bevalling kun je de buikwikkel tot wel 24 uur per dag dragen. Zodra je meer op bent, draag je de buikwikkel alleen ‘s avonds en ’s nachts, zo’n 6 tot 10 uur per dag. De buikwikkel is tot ongeveer 4 maanden na de bevalling goed te dragen. Meer informatie? Lees dan de meestgestelde vragen over buikwikkelen.
Als je een buikwikkelsessie bij me boekt, voeren we eerst een vrijblijvend telefonisch voorgesprek. Zo weet ik hoe je bevalling is verlopen en waar ik rekening mee moet houden. Elke sessie begint met een moxa-behandeling. Moxatherapie is een eeuwenoude behandelwijze die wortelt in de traditionele Chinese geneeskunde. Met een warme moxa-stick, gemaakt van bijvoetkruid (Artemisia vulgaris), verwarm ik acupunctuurpunten op je onderbuik en onderrug tot ze heerlijk warm aanvoelen. Daarna geef ik je een buikmassage met castorolie. Hierbij worden overtollige afvalstoffen op een zachte manier afgevoerd. Daarnaast is de aangename warmte een ware weldaad. Je spijsvertering, melkproductie en eventuele littekens varen er ook wel bij. Ten slotte wikkel ik je in met de Bengkung-buikwikkel.
 
De buikwikkel krijg je gratis te leen. Wel betaal je 50 euro borg. Als je voelt dat je het buikwikkelen niet meer nodig hebt, kun je de Bengkung-buikwikkel terugbrengen en ontvang je je borg retour.
 
Als je een tweede wikkelsessie boekt, kom ik 2 à 3 dagen later nog eens. Tijdens de tweede sessie zal ik jou, je partner of een familielid aanleren hoe jullie zelf de buikwikkel kunnen omdoen.

Sluitingsritueel

Het sluitingsritueel is een ritueel met een Mexicaanse doek, de Rebozo-doek. De doek wordt door verloskundigen gebruikt om vrouwen voor te bereiden op de bevalling en om het lichaam na de bevalling ook weer spiritueel en energetisch af te sluiten. Het is een rustgevend ritueel waar ook je partner bij betrokken is. De doek omhelst je. Hij ‘ademt’ om je heen, in en afwisseling van strakker en losser. Op het ritme van de spanning en ontspanning voel je je lichaam en voel je wat je doorgemaakt hebt. Het ritueel geeft je de kracht om terug te komen bij jezelf.

Vaginaal stomen | YoniSteam

Tijdens een bevalling heeft je lichaam veel te verduren. In sommige Aziatische, Afrikaanse en Centraal-Amerikaanse culturen gebruikt men yoni steaming om de klachten te verlichten. Yoni is Sanskriet voor baarmoeder of vagina. Bij yonistomen of vaginaal stomen zit je met ontbloot onderlijf op een speciaal krukje met een opening. In de opening hangt een bakje met warm water en kruiden. Bijvoorbeeld rozenblaadjes, kamille, lavendel, rode klaverbloemen of calendula. Je bent omwikkeld met doeken, zodat de stoom blijft hangen. De behandeling duurt een kwartier tot 20 minuten, totdat het water afkoelt.

De warme dampen helpen met het afvloeien van de kraamvloed (lochia) en het reinigen van je baarmoeder. Ook kan het zwellingen van de huid (o.a. aambeien) verminderen. Daarnaast kan V-stomen jouw zelfacceptatie en zelfliefde vergroten en geeft het je een gevoel van meditatie, rust en ontspanning.

Als je kiest voor een YoniSteam-behandeling, kom ik bij je thuis. Eerst hebben we een voorgesprek. Daarna stellen we een unieke combinatie aan kruiden samen voor jouw behandeling. Tijdens het stomen is er alle ruimte voor een mooie terugblik op de bevalling en voor aanhoudende vragen.

Ben je opzoek naar wat ik voor je kan betekenen tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling? Kijk dan hier voor meer informatie over ondersteuning tijdens de zwangerschap en hier voor meer informatie over begeleiding tijdens de bevalling.

Tarieven

 

Doulabegeleiding na de bevalling – per uur – €50

Advies over borstvoeding* – €120

Buikwikkelen – 1 sessie – € 120

Buikwikkelen – 2 sessies – € 200

Borg buikwikkel – (€ 50)

Rebozo-sluitingsritueel – €150

YoniSteam – €120

Zie ook de pagina met alle tarieven.


* Eenmalige prijs voor onbeperkt advies