BorstvoedingsDESkundige

– Wereld Borstvoedingsweek –

Graag wil ik mijn borstvoeding ervaringen met jullie delen. Ik had 5 keer het geluk om een lange periode borstvoeding te kunnen geven. Dit resulteerde in meer dan 15 jaar ervaring met succesvolle borstvoeding. Hierdoor kan ik jonge moeders helpen met het opstarten van hun borstvoeding.

Moeder worden en borstvoeding

Jasper maakte mij 25 jaar geleden voor het eerst moeder. Ik dacht als kraamverzorgende wel te weten hoe ik mijn eigen baby moest aanleggen. Niet dus. Gelukkig was er hulp van kraamverzorgende en vriendin Esther om mij daar bij te helpen. Het voeden ging super! Wel ook de heftigheid van een borstontsteking ervaren, maar dit heb ik zonder antibiotica op kunnen lossen. Jasper weigerde de borst ineens met anderhalf jaar. Dat was even pittig om te accepteren, maar voelde al snel oké.

De borstvoeding bij Tessa liep meteen als een trein! Zelfs na een flinke buikgriep, waarbij ik amper nog voeding had, lukte het om na 1-2 dagen de voeding weer op peil te hebben. Volledig vertrouwen en blijven aanleggen bleken de truc te zijn. Luuk, ons derde kind, was een natuurtalent! Helaas gestopt met twee jaar, omdat ik dacht dat dat zo hoorde… Nu weet ik beter.

De nakomelingen

Acht jaar later kwam Norah. Alsof ik de afgelopen jaren niet anders had gedaan ging het voeden meteen soepel. Toen ik na ruim een half jaar zwanger van Kim was werd het voeden wel lastiger. Het was gevoelig. Enorm gevoelig. Gelukkig doorgezet . Na de geboorte van Kim, helaas een zwangerschapsvergiftiging, werd mij dringend verzocht om Norah niet meer te voeden. Ik zou Kim daarmee tekort doen… De foto gemaakt tijdens mijn kraambed laat zien dat ik daar niet naar geluisterd heb. Maar hoe schuldig kan je je op zo’n moment voelen? Omdat je het idee hebt dat je tegen de adviezen in gaat. Kim was de vierde dag echter weer terug op haar geboortegewicht, dus dat schuldgevoel heb ik heel snel vaarwel gezegd.

5 jaar later

Vervolgens heb ik beide meiden nog 5 jaar samen gevoed. Norah bleek overgevoelig voor veel voeding en met de borstvoeding gaf ik haar minstens nog eenmaal per dag alle vitamines, mineralen, afweerstoffen, voedingsstoffen en alles wat ze nodig had. Bovendien zorgde de borstvoeding ook voor herstel van haar darmen. En vergeet natuurlijk ook de dosis liefde niet voor beide meisjes tijdens iedere voeding

Borstvoedingsdeskundige

Alles bij elkaar heb ik zo’n 15 jaar borstvoeding gegeven. Ik noem mezelf op mijn website dan ook een borstvoedingsdeskundige. Verdiend, dacht ik zo! Maar bovenal heb ik puur genoten van ieder moment voeden! Ook tijdens de nachten. Dankbaar dat mij dit zo makkelijk gegeven was.

Zoek je hulp of ondersteuning bij het starten van de borstvoeding, of ervaar je problemen tijdens het geven van borstvoeding? Lees hier wat ik voor jou kan betekenen voor succesvolle borstvoeding.