Wat kun je doen tegen darmkrampjes?

Zoals ik in een eerdere blog heb aangegeven zijn de eerste paar weken na de geboorte darmkrampjes voor een baby heel normaal. De opbouw van de darmflora wordt geactiveerd tijdens de geboorte en verloopt volgens een natuurlijk proces. Vaak zit er een opbouw in van darmkrampjes en na de piek wordt het al snel weer kalmer. Dit proces kan een paar weken duren, maar dit kan voor iedere baby verschillend zijn. Wat kun je doen tegen darmkrampjes tijdens de zwangerschap en geboorte? Vooral wanneer de start van de darmflora anders is? Als er haperingen zijn in het proces die zijn ontstaan tijdens de zwangerschap en of de geboorte? Je leest het hieronder.

Wat kun je doen tegen darmkrampjes

Wat kun je doen tegen darmkrampjes tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap kan jij je eigen darmflora al op peil brengen, zodat jouw baby tijdens de geboorte de meest optimale start meekrijgt door een hap te nemen van jouw vaginale bacteriën en de bacteriën vanuit je anus. Dit kan je doen door dagelijks biologische, gefermenteerde producten te gebruiken en indien nodig probiotica. Kies je voor probiotica dan kan je tijdens de eerste twee trimesters kiezen voor een algemene probiotica met afwisseling van merken. Kies wel altijd voor een kwalitatief goede probiotica! Het derde trimester vraagt om een probiotica die geschikt is voor baby’s om ook nog deze aanvulling van gunstige bacteriën te geven aan jouw darm- en vaginale flora. Mocht het nodig zijn, dan is de laatste stap eventueel nog een vaginaal probiotica richting de uitgerekende datum. Aanvullen met omega 3 maakt een goede combinatie.

Wanneer gebruik je probiotica tijdens de zwangerschap?

Wanneer kan het zinvol zijn om dit intensieve traject te volgen? Bijvoorbeeld als je als moeder tijdens je zwangerschap (of daarvoor) antibiotica hebt gebruikt, bij allergieën, het gebruik van medicatie zoals omeprazol of rennies of als het goed voelt voor jou. En er kunnen nog vele andere redenen zijn. Het is interessant om te weten dat ook de darmflora van de vader invloed heeft op de ontwikkeling van de darmflora van je baby. De vader is immers een omgevingsfactor.

Welke invloed heeft de geboorte op de darmflora?

De geboorte van je baby kan op meerdere manieren plaats vinden. Een vaginale geboorte zonder inzet van medicatie geeft de darmflora van je baby de beste start. Echter is dit niet altijd mogelijk. Vooral de medicatie die via het infuus gegeven wordt kan al snel invloed hebben op jouw darmflora en daardoor op de darmflora van je baby. De keizersnede heeft echter de meeste invloed. Gaat het om een geplande keizersnede zonder gebroken vliezen, dan is er een verstoorde start van de darmflora. Er zullen meer “slechte” dan goede bacteriën zijn door de geboorte zelf en de vele omgevingsfactoren. Een keizersnede met al eerder gebroken vliezen geeft een iets betere darmflora. 

Wat kun je doen voor een optimale darmflora bij een keizersnede?

Het kan bij een geplande keizersnede een optie zijn om te kiezen voor “vaginal seeding” om zo een zo optimaal mogelijke start mee te geven aan je baby. Vaginal seeding wil zeggen dat je ongeveer twee uur voor de start van de keizersnede een steriel gaasje in je vagina stopt dat je er vlak voor de operatie uithaalt en schoon bewaart. Na de geboorte haal je dit gaasje over het mondje van de baby en het gezichtje, zodat de baby deze aanzet meekrijgt. Vervolgens leg je je baby aan voor borstvoeding en zullen de sensoren voor de samenstelling van de borstvoeding hier op reageren door aangepaste melk te maken. Hoe ingenieus is dit systeem! Dit heeft nut tot ongeveer twee uur na de operatie en bij een goede gezondheid van de moeder.

Het is handig wanneer het zorgpersoneel weet wanneer je vaginal seeding verlangt tijdens je keizersnede. Deze wens kun je dus meenemen in jouw bevalplan, zodat jouw geboorteteam op de hoogte is van jouw wensen. Zo ontstaat er een echt team rondom de moeder tijdens de bevalling. Wil je meer weten over een bevalplan? Lees dan mijn blog over het belang van een bevalplan. Kom je er zelf niet uit en verlang jij wat extra hulp of informatie bij het opstellen van jouw bevalplan? Lees hier wat ik voor jou kan betekenen, of plan direct online een afspraak voor het bespreken van jouw bevalplan.

Na de geboorte van je baby stem je af op hoe je baby geboren is en wat daarvan de gevolgen kunnen zijn voor de opbouw van de darmflora. Was jouw eigen darmflora op orde, de bevalling vaginaal en zonder medicatie en geef je borstvoeding? Dan is de borstvoeding het beste wat je kan geven. En ja, darmpjes kunnen rommelen maar uitsluitend borstvoeding is dan de beste optie en allerlei middeltjes kunnen dit verstoren. Is de geboorte middels een keizersnede geweest en geef je borstvoeding? Dan is de borstvoeding de beste probiotica die je aan je baby kan geven. Immers, de borstvoeding is volledig afgestemd op de behoefte van je baby en verandert continue. Bovendien zorgt borstvoeding voor een mooie beschermlaag in de darmen van je baby.

Darmflora opbouwen bij flesvoeding

Wanneer je baby geboren is via een keizersnede en je geeft flesvoeding, dan is de darmflora van je baby duidelijk afwijkend van een darmflora die wel op een natuurlijke manier gekoloniseerd is. Dat geeft niet. Dat is geen reden voor een schuldgevoel. Maar wel een reden om al vrij snel te starten met het toevoegen van een goede probiotica aan de flesvoeding. Je start de probiotica met een mespuntje en bouwt op naar de dagdosering. Dit doe je gedurende het eerste half jaar en je wisselt af met verschillende merken probiotica. Met het starten van probiotica komt de darmbeweging beter op gang en volgt er door de toevoer van bacteriën gerommel in de darmen: darmkrampjes. Echter, is dit een goed teken! Met de start van een ander merk probiotica kan dit proces zich herhalen.

Geen bijvoeding tot 6 maanden

Om je baby de kans te geven zo goed mogelijk een darmflora op te bouwen is het belangrijk dat  er het eerste half jaar naast de borstvoeding en flesvoeding geen bijvoeding gegeven wordt. Dat is de periode die de darmen nodig hebben voor de eerste rijping. Vanaf 6 maanden kan dan in een rustig tempo gestart worden met bijvoeding, maar zeker borstvoeding blijft gedurende het hele eerste jaar de hoofdvoeding. Dus geef je baby de tijd en volg zijn tempo.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *