Darmkrampjes en de opbouw van de darmflora

Darmkrampjes bij een baby, wie kent ze niet? Vele jonge ouders worstelen ermee. Om hun baby onrustig te zien, met pijn en vaak ook hartverscheurend huilen. Een periode die pittig kan zijn terwijl het nieuwe ouderschap al niet altijd makkelijk en vredig is. Darmkrampjes horen er wel bij en zijn vaak ook een goed teken. Een teken van de broodnodige opbouw van de darmflora van je baby. Graag vertel ik in deze blog alles over darmkrampjes en de opbouw van de darmflora.

Darmkrampjes en de opbouw van de darmflora

Wat is een darmflora?

Darmflora is een verzamelnaam voor de miljarden goede en slechte bacteriën die zich bevinden in onze darmen. Een rijke darmflora met veel goede bacteriën is essentieel voor onze vertering en ook onze gezondheid. De darmflora is niet alleen belangrijk voor een goede spijsvertering, maar ook voor de stoelgang en een sterk immuunsysteem.

De eerste opbouw van de darmflora bij een baby

Gedurende alle maanden in de baarmoeder zijn er geen bacteriën. De omgeving van de baby is steriel en de opbouw van de darmflora is nog niet gestart. De darm van de baby is zuurstofrijk omdat in de baarmoeder alle weefsels via de navelstreng van zuurstof worden voorzien.

Dit verandert op het moment van geboorte. De baby neemt bij een vaginale geboorte een flinke hap van de flora rondom de vagina en anus van de moeder en ook de aanrakingen door de ouders en zorgverleners geven een boost aan nieuwe bacteriën. De eerste kolonisatie van de darmen is begonnen. Vanuit die boost zullen de bacteriën die van een zuurstofrijke omgeving houden blijven leven zodat ze de zuurstof in de darmen op kunnen gebruiken en daarmee de weg vrij kunnen maken voor de bacteriën die niet van zuurstof houden. Dit is een heel logisch, nuttig en natuurlijk proces dat een paar weken kan duren en de darmkrampjes in meer of mindere mate kan veroorzaken. Dit wetende kan het voor jou als ouder wellicht makkelijker maken om met de darmkrampjes te dealen en te beseffen dat het een korte periode zal zijn die ook weer over gaat.

Verdere ontwikkeling van de darmflora

De tweede kolonisatie van de darmen wordt gevormd door de borstvoeding en het contact met de omgeving. Beiden geven impulsen aan de darmen voor de opbouw van de darmflora. Moedermelk legt een beschermend laagje aan in de darmen wat zorgt voor stevigheid en een goede ontwikkeling van de darmcellen. Te vroeg starten met bijvoeding kan deze beschermlaag aantasten en er komen bacteriën mee waar de baby zich nog niet goed tegen kan verweren. Bijvoeding is niet lichaamseigen en voor een baby op dat moment nog moeilijk om goed te verwerken. De fase van de eerste darmkrampjes is dan al voorbij, maar de darmen zijn nog steeds heel gevoelig. Deze fase duurt ongeveer 6 maanden.

Vervolgens start na het eerste half jaar de opbouw van de bijvoeding. De bijvoeding geeft o.a. een hele nieuwe golf aan bacteriën waarvan een deel aanvullend zal zijn voor de darmflora en dus gunstig, maar een deel ook niet. Als de eerste en tweede kolonisatie goed zijn verlopen dan zal dat voor je baby geen probleem zijn. Als je merkt dat je baby toch last heeft van onrustige darmen is het belangrijk om terug te kijken naar hoe de darmflora zich de afgelopen maanden heeft kunnen ontwikkelen en hoe de bevalling is verlopen. Daar valt veel informatie uit te halen waardoor het makkelijker is om naar oplossingen en ondersteuning te kijken om toch de darmflora in een juiste balans te krijgen. De darmflora is immers de basis voor een goed werkend immuunsysteem!

Zijn druppels de oplossing bij darmkrampjes?

Tot slot wil ik graag nog de druppels tegen darmkrampjes benoemen. Er zijn er al meerdere soorten op de markt. Iedere ouder wil graag de krampjes bij hun baby verlichten. Heel logisch! Echter is het belangrijk om eerst de ingrediënten van de druppels te checken. Vaak bevatten ze een vorm van suiker en parabenen, maar ook simeticon dat een vorm van siliconen is en een onnatuurlijk laagje in de darmen aanlegt.  Bovendien zijn deze druppels niet lichaamseigen. Daardoor vormen ze juist een belasting voor de opbouw van de darmflora in plaats van dat ze helpend zijn.

Je mag aan je baby merken dat er aan de darmflora gewerkt wordt! Niet altijd fijn, maar wel heel nuttig. Misschien kan dit besef meer rust en vertrouwen geven. En weet dat ook de periode met darmkrampjes weer voorbij gaat.

Wil je weten wat je kunt doen tegen darmkrampjes? Lees dan hier mijn blog over wat je kunt doen ter voorkoming en ook verlichting van darmkrampjes bij pasgeboren baby’s.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *