Keuzes

Soms is het nodig of voelt het gewoon beter. Om tijdens je zwangerschap een wisseling van verloskundigen te maken. Wil dat dan zeggen dat je geen fijn contact had met je verloskundigen? Dat je ze niet langer vertrouwt? Nee hoor, daar gaat het absoluut niet om! Dat maakt een keuze maken juist ook zo moeilijk en ingewikkeld. Maar soms wil je weten of er nog andere opties zijn voor je bevalling. Meer mogelijkheden. Grenzen verkennen. En dan kan het zijn dat je merkt dat je bij andere verloskundigen ook andere mogelijkheden krijgt die op dat moment beter passen. Nieuwe paden worden zichtbaar. Klaar om bewandeld te worden.

Mijn rol als doula daarin is om niet te sturen. Maar juist ook om mogelijkheden te laten zien. Zodat een mama, en papa, bewust kunnen kiezen. Wat zijn hun wensen, zijn ze reëel en zijn er überhaupt mogelijkheden. Dat is één van mijn taken. Maar wel ontzettend belangrijk! Nooit wil ik een verloskundige tekort doen. Maar het gaat toch ook niet om mij. Het gaat om mijn gezin. Welke verloskundige past op welk moment het beste. En deze momenten worden het meest zichtbaar rondom het bespreken van het bevalplan en de nadering van de 40 weken zwangerschap. Past het nog? Nee? Dan gaan we kijken naar opties. En de ouders kiezen. Niet ik!!

En zo kan het gebeuren dat een mama met bijna 40 weken zwangerschap nog overstapt van verloskundigen. Hoe dankbaar mag je dan zijn als er een praktijk is die op zo’n cruciaal moment deze wisseling nog aan wil gaan. Voor de mama was het haar beste keuze. Zo voelde dat meteen. De bevestiging kwam in de aanloop naar en tijdens de bevalling. Want ja, deze keuze heeft wel haar bevalling bepaald. Mooier had het niet kunnen zijn! Er was een samenspel met regelmatig overleg en rekening houdend met alle zorgverleners waaronder het ziekenhuis.

Respect voor ieders visie.

De bevalling werd gedragen. Van moment naar moment. Ook dan iedere keer mogelijkheden bekijken. En keuzes maken. Deze ruimte werd door de verloskundigen gecreëerd en door de ouders benut. Wat een ongelooflijk verschil heeft dit gemaakt. Van een inleiding in het ziekenhuis is het geworden tot een prachtige thuisbevalling. Met een mooi team en een magische flow.

En ik? Als doula? Ik heb ook de mogelijkheden gecreëerd. Niet gestuurd. Wel laten zien. En open gelaten. Het zijn niet mijn keuzes. Wel die van de ouders. En daar gaat het om. Ik hoop dat dat gezien wordt.

Met dank aan Anemoon verloskundigenpraktijk!