Angst rondom de bevalling

Deze ochtend. Ik rijd naar huis en hoor het nieuws op de radio. Er wordt melding gemaakt dat een onderzoek heeft uitgewezen dat er tijdens de corona crisis zo veel meer mensen depressieve klachten heb gekregen.

Mijn hart krimpt onmiddellijk. Doet pijn. Mijn hart gaat uit naar vele mama’s die zich zo voelen op dit moment. Ik besef en weet dat dat helemaal niet zo vreemd is. Het leven van mama’s wordt sinds corona geleefd door angst. Soms meer en soms minder. Maar er is angst.

Zoveel angst

Angst om te bevallen in een ziekenhuis dat geregeerd wordt door angst. Een gynaecoloog en verloskundige die werken met angst. Je partner die bij veel onderzoeken, echo’s en zelfs ziekenhuisopnames niet aanwezig mocht zijn. Was of ben je als aanstaande mama zelf verkouden of heb je andere klachten, dan gaan onmiddellijk alarmbellen rinkelen. Mag je je baby dan bij je houden? Heb je überhaupt nog het recht en de mogelijkheid om eigen keuzes te maken? Angst. Na je bevalling komt je verloskundige beperkt langs en je kraamverzorgende wenst weinig of liefst geen bezoek. Angst. En dan je eigen familie of lieve vrienden. Durven ze langs te komen? Mogen ze dat wel? Of moet dat stiekem? En als er dan iemand komt is er weer angst. Angst om jou of de baby ziek te maken. Je moeder die afstand houdt of helemaal niet wil komen. Uit angst. Je moeder die je baby niet durft vast te houden. Uit angst. Jij durft zelf eigenlijk niet met je baby de deur uit. Uit angst. Je leven is intens veranderd, maar je kan geen kant op. Uit angst. Je kunt niet delen en kunt geen hulp vragen. Door angst.

Help! Zo veel angst… Hoe kan ik nog iets anders voelen? Hoe kan ik nog genieten? Van mijn baby? Mijn nieuwe leven? Ons gezin? Ik weet het niet meer. Jij wel? Het licht begint weer een beetje te schijnen, maar mijn stap uit het donker? Die kan ik niet meer zetten…

Geen hulp

En dan… Ben je terug gebracht naar slechts één zin in een nieuwsbericht. De hulp blijft uit. En angst blijft. Ik heb dit gevoeld. Als doula de afgelopen maanden. En ik hoop dat ik het verschil heb gemaakt. En nog steeds doe.

natuurlijke bad bevalling zonder angst

Wil jij ook ervaren om in rust & vertrouwen te bevallen? Kijk dan hier hoe ik jou kan ondersteunen voor, tijdens en na de bevalling.