Verklein je kans op een ruggenprik

Hoe kan jij voor jezelf de kans op de keuze voor een ruggenprik tijdens je bevalling verkleinen? Een goede voorbereiding kan jou een sterke basis bieden voor een bevalling zoner ruggenprik. Het gaat niet alleen om ’trucjes’ die je tijdens de bevalling kan inzetten, het gaat vooral om je mindset.

Grotere kans op spoedbevaling na ruggenprik

Uit Nederlands onderzoek is gebleken dat de kans op een spoedbevalling na een ruggenprik drie maal zo hoog is. En met een spoedbevalling wordt dan de vacuümpomp of een keizersnede bedoeld. Voor de ouders vaak een enorm traumatische ervaring juist door de spoed, de hectiek en de angst om hun baby.

Een ruggenprik wordt tegenwoordig heel eenvoudig aangeboden en ook gevraagd. Soms kan het werkelijk een oplossing zijn om bijvoorbeeld stagnerende ontsluiting weer op gang te krijgen of om de aanstaande moeder even broodnodige rust te geven. Maar veel te vaak is het geen oplossing en komt er juist ellende en medisch ingrijpen uit voort. Mijn ervaring is dat sommige ziekenhuizen uitleg geven over de risico’s van de ruggenprik en andere ziekenhuizen niet. Ja, daar is verschil in. Maar wat mij ook opvalt is dat er nooit gesproken wordt over de risico’s van de ruggenprik voor de baby. Want die zijn er namelijk niet…

Dat is wat menig klinisch verloskundige al geantwoord heeft op mijn vraag of de vraag van de aanstaande ouders naar de risico’s. Inderdaad, je leest het goed: die risico’s zouden er niet zijn. Dus wel! Ik heb het de ouders altijd uitgelegd tijdens de voorbereiding in de zwangerschap. Er zijn risico’s, wees je daarvan bewust en kies bewust. Dit onderzoek waarvan de resultaten nu bekend zijn steunt mij in mijn overtuiging dat er zeker een risico is voor de baby. Dat is fijn! Wetenschappelijk bewijs.

Hieronder geef ik je 10 startpunten rondom de ruggenprik waarmee je alvast aan de slag kan voor een goede voorbereiding op jouw bevalling.

Verklein je kans op een ruggenprik

1

Kies voor een doula! Uit onderzoek is gebleken dat een moeder die bevalt met de ondersteuning van haar doula significant minder vaak (-60%) een ruggenprik nodig heeft.

2

Wees bewust. Lees je in. Informatie vanuit verschillende bronnen en vanuit verschillende visies.

3

Sluit je aan bij groepen op bijvoorbeeld facebook waar ervaringen gedeeld worden.

4

Bespreek het tijdens je zwangerschap al met je verloskundige, klinisch verloskundige of gynaecoloog. Vraag naar de risico’s van de ruggenprik. Vanuit eerlijke informatie!

5

Lees de bijsluiter. Jazeker, deze is gewoon op het internet te vinden.

6

Gun jezelf een voorbereidende cursus, zodat je tijdens je bevalling terug kunt vallen op ontspannende oefeningen, meditaties, muziek, ademhaling enz.

7

Creëer een fijne en veilige ruimte voor jezelf om te bevallen. Dat kan thuis en ook in het ziekenhuis.

8

Maak gebruik van de pijnstillende, ontspannende en kalmerende werking van een douche, bad en vooral het bevalbad.

9

Kies jouw eigen bevalteam met degenen die jij graag bij je bevalling wilt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je verloskundige, kraamverzorgende, een doula, je (schoon)moeder of zus, een goede vriendin, een geboortefotograaf. Het gaat erom dat je een geboorteteam samenstelt waar je volledig op kan vertrouwen en waar jij je fijn bij voelt. Dat basisgevoel van veiligheid binnen je eigen team is ontzettend belangrijk.

10

Blijf in verbinding met je partner en je bevalteam, zodat de juiste hormonen rijkelijk kunnen blijven vloeien.

Verklein jouw kans op een ruggenprik met 60%

Als doula ondersteun ik jou heel graag op jouw weg naar je bevalling én tijdens je volledige bevalling. Zo verklein jij voor jezelf de kans op een ruggenprik met wel 60% (dit is gebleken uit onderzoek van Klaus en Kennel). Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact met mij op voor een GRATIS en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *