Tijdens een van de bevallingen waar ik de ouders als doula ondersteunde werd nog eens het belang van het bevalplan heel duidelijk. Hieronder lees je hoe een bevalplan hun bevalling heeft gered.
Het was absoluut niet hun wens om naar het ziekenhuis te gaan voor de bevalling. juist niet. Thuis stond het bevalbad klaar, was er kaarslicht, heerlijk eten en een hele fijne sfeer. Niets wees erop dat er een rit naar het ziekenhuis gemaakt zou worden. Behalve de niet vorderende ontsluiting en een mama die uitgeput begon te raken. Dus de keuze werd toch gemaakt.
Bevalplan in de praktijk
Eenmaal in het ziekenhuis liet ik de verloskundige en de verpleegkundige het bevalplan zien. Er werd al snel gezegd dat het bevalplan niet meer zou werken omdat er immers aan een aantal voorwaarden al niet meer kon worden voldaan. Deze reactie verbaasde mij. Want eigenlijk ging ik er vanuit dat ze al wel vaker een bevalplan hadden gezien. En dat ze ook zouden beseffen dat het gaat om bevalwensen en geen harde eisen. Dit heb ik ze uitgelegd. En het bevalplan aangepast. Inderdaad, een aantal wensen werden doorgestreept, maar de andere wensen zouden zeker blijven staan. Totdat de ouders er zelf voor zouden kiezen om ze aan te passen. Oké dan, was de reactie. Weinig enthousiasme.
In de loop van deze bevalling werden inderdaad nog een aantal wensen aangepast, maar met een hele duidelijke reden. Vanuit een bewuste keuze. De andere wensen, daar wilden de ouders aan vast blijven houden. Het gaf hun houvast, richting en vertrouwen. Aan de reacties van het zorgpersoneel kon je merken en horen dat ze het best lastig vonden om daar mee om te gaan. Deze ouders kwamen immers met een reden naar het ziekenhuis, dus zij verwachtten dat zij dan het beleid konden bepalen. Niet dus, de ouders wilden graag overleg en eigen regie behouden. De wensen behouden, waar mogelijk.
Op sommige momenten was het best even moeilijk. Als de wens om volgens protocollen te werken lijnrecht tegenover de wensen van de ouders stond. Maar toch kwamen we daar iedere keer wel weer uit, door overleg. Bij de wisselende diensten was het bevalplan een handige leidraad, want elk nieuw team had het bevalplan al gelezen voordat ze de verloskamer in kwamen. Dus dat was heel fijn!
Het belang van het bevalplan
Als dit bevalplan er niet was geweest, dan hadden de ouders ter plekke, in alle hectiek nog moeten bedenken wat ze belangrijk vonden voor hun bevalling. Abrupt keuzes moeten maken, terwijl deze mama al zo vaak verzuchtte dat ze zo enorm veel keuzes moest maken. Het bevalplan was echt een houvast. Voor iedereen, ook voor mij.
Na de geboorte van hun baby kon het bevalplan weer volledig gevolgd worden. De rust was wedergekeerd. Toch kwamen er nog wel regelmatig vragen. Of ze nog steeds zeker wisten dat ze aan het bevalplan wilden vasthouden? Ja, graag! En zo geschiedde. Soms probeerden ze een zijweg in te slaan, maar de mama was zeer standvastig.
Belang van het bevalplan
Maar wat is nou eigenlijk het doel van het bevalplan? Waarom zou je dat opstellen? De voornaamste reden vind ik dat je heel bewust nadenkt over je bevalling. Hoe zie je dat voor je? Wat zou jij graag willen? Wat zouden jullie graag willen? Ik geef als doula heel veel informatie, vanuit verschillende bronnen. We vinden samen een weg om de bevalling helder te krijgen. Wat kan er verwacht worden? Maar ook heel belangrijk vind ik het om verschillende scenario’s te benoemen. Je wilt geen ruggenprik, maar wat als? Je wilt geen schedelelektrode, maar wat als?
En zo wordt er bewustzijn bij de ouders gecreëerd. En het zou zo fijn zijn als de zorgverleners dit ook beseffen. Een bevalplan is geen formulier met harde eisen. Nee, het zijn wensen waar door de aanstaande ouders heel goed over is nagedacht… Beseffende dat het kan zijn dat deze tijdens de bevalling nog aangepast kunnen worden.
Het bevalplan is wel een leidraad voor de bevalling, het geeft een richting aan.Een bevalplan maakt duidelijk hoe dat ouders graag de bevalling willen beleven. Het zijn keuzes gemaakt op basis van vertrouwen, maar soms ook vanuit angst als er al een bevalling voor is geweest. Ik heb dit in het ziekenhuis een aantal keren uitgelegd. Bij iedere nieuwe shift. Soms was er begrip, maar regelmatig ook niet.
Wil jij ook een bevalplan opstellen?
Wil jij ook goed voorbereid je bevalling in gaan? Dan wil ik graag jouw of jullie doula zijn! Maar als jullie niet kiezen voor de ondersteuning van een doula, dan is het altijd mogelijk om een afspraak te maken voor het bevalplan. Zodat ik jullie kan helpen om heel goed voorbereid jullie bevalling in te gaan met een duidelijk bevalplan. Vind je het gezellig om in groepsverband een uniek bevalplan op te stellen, meld je dan aan voor Praktijk Opstellen Bevalplan.
Liefs van mij!