Borstvoeding geven wordt ingewikkeld gemaakt, terwijl het zo simpel kan zijn. Helaas lijkt het erop dat het vertrouwen in borstvoeding kwijt is geraakt. Vaak wordt er veel te snel gegrepen naar kunstvoeding of de noodzaak om te kolven wanneer de baby te langzaam aankomt in gewicht volgens de protocollen en richtlijnen. Hieronder lees je mijn recente ervaring bij de ondersteuning van een moeder en haar strijd met het wantrouwen rondom haar borstvoeding.
Afvallen en aankomen, dan maar bijvoeden?
Een prachtige badbevalling in het ziekenhuis. Volledig geregiseerd door de mama zelf. Dat was de start voor een prachtig nieuw mensje. Dit kleintje dronk na de bevalling al goed aan beide borsten. De slokjes waren heel duidelijk te horen en de ouders waren natuurlijk apentrots! Beter kan een borstvoeding niet van start gaan.
Eenmaal thuis nam de baby even rust nadat hij nog een keer goed aan de borst had gedronken. Heel natuurlijk en logisch, dat bijslapen. De bevindingen van de kraamzorg waren prima: de baby meldt zich regelmatig, is alert, drinkt en slikt en plast voldoende.
De derde dag blijkt dat de baby is afgevallen. Meer dan volgens protocol gewenst is. En dan start het volgen van alleen nog maar cijfertjes in plaats van kijken naar wat de baby laat zien. Het advies is om de 3 uur aanleggen, kolven en 20 cc bijvoeden. En dan maakt het niet uit welk soort voeding. Er wordt beaamd dat er verschil kan zijn in de weegschaal van het ziekenhuis en de kraamzorg.
De vierde dag nog een beetje afgevallen. Advies: volgens protocol niet meer aanleggen om de energie van de baby te sparen en laten nakijken door de kinderarts. De verloskundige erkent dat dit kleintje alert is en genoeg plast, maar hij zou een stille hongerlijder kunnen zijn. Nou, stil is hij zeker niet! Verplicht 30 cc per voeding bijvoeden.
De vijfde dag 80 gram aangekomen! Dat is goed nieuws. Nou zou je kunnen zeggen dat het bijvoeden heeft geholpen. Deze mama heeft echter haar eigen keuzes gemaakt en het bijvoeden was minimaal. Het advies blijft om bij te voeden. En wel 40-50 cc na 1 borst zelf voeden en 20-30 cc na 2 borsten zelf voeden. De verloskundige vindt het nog te vroeg om alleen borstvoeding te geven. Het zwaar overvoeden van de baby ligt hier op de loer. Mits de adviezen gevolgd zouden worden.
De zesde dag is de baby weer aangekomen. Het advies blijft om bij te voeden en dit ook weer op te hogen. Want aankomen is wat telt… Ook de achtste dag is de baby aangekomen. De verloskundigen en kraamzorg laten het los. Het is hun taak niet meer.
Het vertrouwen was ver te zoeken
Als doula ben ik heel intensief bij het laatste stuk van de zwangerschap betrokken geweest en ook tijdens de volledige bevalling. Ik heb een enorm sterke en krachtige mama gezien die met veel wijsheid, kennis en vertrouwen ieder proces rondom haar baby aanging. Wat mij zo raakt in het stuk borstvoeding is het volledig niet vertrouwen van de kraamzorg en verloskundigen op het natuurlijk proces van de borstvoeding en de kennis en wijsheid van deze moeder. Er was een totaal gebrek. Slechts protocollen en cijfertjes telden nog. De mama en ik sparden veel samen. Ik gaf haar ondersteuning bij de borstvoeding met alle vertrouwen, veel ervaring en ook kennis en wijsheid. En zo maakte zij haar eigen keuzes. Ze koos voor de borstvoeding. Dit betekende wel dat ze niet meer volledig eerlijk kon zijn naar haar zorgverleners. Want dan werd er vanuit angst aangegeven dat haar borstvoeding echt niet voldoende was, bijvoeden een must en dat haar baby zo alert was en ruim voldoende plaste slechts een bijzaak. Hoe dan? Waarom?
De informatie die vanuit de kraamzorg en verloskundigen gegeven werd klopte te vaak niet. Daaruit konden wij opmaken dat veel kennis over de werking en het geven van borstvoeding verloren is gegaan. En dat mag niet zo zijn! Iedere mama heeft recht op de juiste informatie en begeleiding om haar borstvoeding te laten slagen. Vanuit vertrouwen! Hoe vaak vertelt een mama oh zo verdrietig dat haar borstvoeding niet “gelukt” is? Als ik dan vraag naar haar verhaal, dan begrijp ik dat. Maar dat maakt de pijn en het gevoel van falen voor deze mama’s niet minder.
In dit verhaal is de mama enorm krachtig geweest. Ze maakte haar eigen keuzes. Omzeilde de zorgverleners. Ze zei letterlijk tegen mij: ” Zeg maar ja en doe maar anders”. Maar het lijkt mij en ik vind dat ook oprecht dat dat niet zo mag zijn. Toch? Deze mama had volledig open moeten kunnen zijn en dat had respect moeten verdienen. In ieder geval een kans! Baby’s vallen nou eenmaal af en aankomen op de 5e dag is gewoon fantastisch! Waar twijfel je als zorgverlener dan nog over? Behalve dat je denkt dat dit komt door de grote hoeveelheden kunstvoeding in plaats van de borstvoeding. En zo blijft er in cirkels rondgedraaid worden. Als deze mama alle adviezen had opgevolgd was het na de kraamtijd al heel snel einde borstvoeding geweest.
Ik maak een diepe buiging voor de kracht en het vertrouwen van deze mama in haarzelf, haar baby en de borstvoeding.
Ik begrijp heel goed dat het voor kraamzorg en verloskundigen soms heel lastig kan zijn. En dat kunstvoeding veel makkelijker is omdat je precies weet wat een baby aan voeding krijgt. Het zou echter zo fijn zijn als zorgverleners de basiskennis over borstvoeding weer gaan zien. Daar hun adviezen op baseren. Niet op protocollen. Dat er gekeken wordt naar het gedrag van een baby. Dan zal de borstvoeding veel vaker slagen en zullen ouders veel minder angst hoeven te voelen dat hun baby tekort komt. Want dat wil geen enkele ouder voor hun baby. Een baby mag ook de tijd nemen om weer op het geboortegewicht te komen. Dat hoeft niet meteen de eerste week al. Iedere baby heeft zijn of haar eigen tempo. En dat mag er gewoon zijn!
Ik wilde dit graag met jullie delen. Niet om zorgverleners in een kwaad daglicht te zetten, maar om een eerlijk verhaal te vertellen. Een verhaal dat te vaak gebeurt, maar ook heel vaak wel goed gaat. En dat staat of valt met de kennis, wijsheid, ervaring en het vertrouwen van iedereen in het proces. En daar sta ik voor.
Krijg vertrouwen in je borstvoeding
Verlang je ook naar vertrouwen of zit je vast met de borstvoeding? Met meer dan 15 jaar ervaring in borstvoeding naast mijn ervaring als kraamverzorgende kan ik jouw de ondersteuning bieden die je nodig hebt. Lees hier meer over de ondersteuning die ik kan bieden, of maak direct vrijblijvend een afspraak.