Hoe Kun je Zonder Medicatie Bevallen in het Ziekenhuis?

Er zijn zoveel vrouwen die zich voelen alsof ze gefaald hebben omdat ze tijdens hun bevalling medicatie nodig hadden. Ze hebben alles gedaan om zich voor te bereiden op een natuurlijke bevalling, maar het lijkt niet gelukt. Dit gevoel van falen komt vaak voort uit de omstandigheden waarin ze moesten bevallen. In het ziekenhuis worden vrouwen vaak vastgebonden aan apparatuur, dragen ze andere kleding en zijn ze omringd door felle lampen en onbekende mensen die in en uit de kamer lopen. Dit alles maakt het moeilijk om te ontspannen en de juiste hormonen vrij te geven die nodig zijn voor een natuurlijke bevalling.

Het Belang van Natuurlijke Hormonen tijdens de Bevalling

Tijdens de bevalling spelen natuurlijke hormonen een cruciale rol. Wanneer deze hormen goed vrijkomen en hun werk kunnen doen, dan krijg je een bevalling vanuit rust en ontspanning. Ook werken je hormonen natuurlijk pijnstillend, waardoor de pijn van de bevalling normaliseert. Hieronder de belangrijkste hormonen die je nodig hebt voor een fijne bevalling:

  • Endorfine: Dit is het lichaamseigen pijnstillende hormoon dat helpt om de pijn tijdens de bevalling te verlichten.
  • Oxytocine: Bekend als het “knuffelhormoon”, helpt oxytocine bij het stimuleren van weeën en zorgt voor een gevoel van verbondenheid en ontspanning.
  • Melatonine: Dit hormoon werkt samen met oxytocine om de bevalling te bevorderen en helpt bij het reguleren van de slaap-waakcyclus, wat belangrijk is voor rust en herstel.

Deze hormonen dragen bij aan een vlotte en minder pijnlijke bevalling. Echter, de ziekenhuisomgeving kan de productie van deze hormonen verstoren door stress en spanning te veroorzaken.

Sympathische vs. Parasympathische Stand

In de geboortewereld maken we onderscheid tussen de sympathische en parasympathische stand van het lichaam en geest tijdens de bevalling. In het ziekenhuis wordt vaak een sympathische stand bevorderd, wat leidt tot stress, angst en nervositeit. Dit activeert het stresssysteem, verhoogt de hartslag en ademhaling, en zorgt ervoor dat zuurstofrijk bloed alleen naar de vitale functies gaat. De hormonen adrenaline en cortisol komen vrij, wat de natuurlijke bevalling bemoeilijkt en pijn tijdens de weeën erger maakt.

Om de bevalling zonder medicatie te laten verlopen, is het belangrijk om de parasympathische stand te bevorderen. De parasympathische stand wordt ookwel de ‘ontspannen modus’ genoemd en geeft de moeder de rust, ontspanning en pijnverlichting die ze nodig heeft voor een soepele bevalling. De parasympathische stand leid tot een rustige hartslag en ademhaling, zuurstofrijk bloed in elke cel en alle organen en het vrijkomen van hormonen zoals endorfine, oxytocine en melatonine. Deze hormonen bieden belangrijke ondersteuning voor een goed en rustig verloop van de bevalling.

Hoe Creëer je een Veilige en Ontspannen Omgeving?

Zelfs in het ziekenhuis kun je maatregelen nemen om de parasympathische stand te bevorderen en een veilige en ontspannen omgeving te creëren.

  • Vraag om een bevalbad of ga onder douche: Elk ziekenhuis heeft toegang tot een bevalbad. Het warme water zorgt voor een betere doorbloeding. Daardoor maak je meer oxytocine aan. Ditzorgt voor goede, krachtige weeën. Je bent gewichtsloos in het water, waardoor je je beter kunt bewegen en de weeën meer ontspannen kunt opvangen.
  • Sfeer: Maak de omgeving zo comfortabel mogelijk met gedimd licht (denk bijvoorbeeld aan een himalaya zoutlamp of kerstlichtjes), rustgevende muziek en persoonlijke voorwerpen. Probeer de kamer zo persoonlijk mogelijk te maken.
  • Geboorteteam: Zorg ervoor dat je omringd bent door mensen die je vertrouwt en ondersteunen. Je kunt het personeel vragen om te kloppen voordat ze binnenkomen, en om niet te kletsen wanneer ze op jouw bevalkamer zijn.
  • Bevalplan: Stel een gedetailleerd bevalplan op en bespreek dit met je zorgverleners aan het begin van je bevalling. Neem een geprint kopie mee, zodat dit gedeelt kan worden met ander personeel. Zo is iedereen op de hoogte van jouw wensen en kunnen ze jou beter ondersteunen. Ook is het een handvat voor je partner om jullie wensen te overleggen met het zorgpersoneel in het ziekenhuis.

Gebruik BRAINS in het Ziekenhuis

Mocht er door het ziekenhuis medicatie of een interventie worden aangeboden dan kun je de BRAINS-methode gebruiken om te bepalen voor jezelf en je partner of deze interventie is wat je wilt voor jouw bevalling. Soms is een interventie echt nodig, maar vaak wordt er onnodig veel ingegrepen tijdens de bevalling, wat het natuurlijk verloop van de bevalling belemmerd. Hierdoor ervaart de barende moeder een moeilijke bevalling en krijgt ze vaak meer interventies dan nodig is. BRAINS een uitstekende methode die je op dat moment kunt inzetten.

BRAINS

  • Bereiken:
    Wat is het doel van de interventie?
  • Risico’s:
    Wat zijn de voordelen, nadelen en bijwerkingen?
  • Alternatieven:
    Welke andere opties zijn er?
  • Intuïtie:
    Wat zegt je onderbuikgevoel?
  • Niks:
    Wat gebeurt er als we niks doen? Kunnen we afwachten?
  • Stilstaan:
    Kunnen we even rustig overleggen?

Nadelen van Synthetische Oxytocine

Een medicatie die al snel wordt ingezet in het ziekenhuis is synthetische oxytocine. Synthetische oxytocine, vaak toegediend als Pitocin in het ziekenhuis, kan een aantal nadelen met zich meebrengen. Het kan de natuurlijke weeën versterken en een weeënstorm veroorzaken, vaak ten koste van de ontspanning van de moeder. Hierdoor kunnen stresshormonen zoals adrenaline en cortisol toenemen, wat het natuurlijke proces van de bevalling verder kan verstoren. Bovendien kan het gebruik van synthetische oxytocine leiden tot een verhoogd risico op een keizersnede, omdat het de bevalling kan versnellen zonder de natuurlijke afstemming van de weeën op de behoeften van de baby.

Het Belang van een Doula bij een Bevalling in het Ziekenhuis zonder Medicatie

Een doula kan een onschatbare rol spelen bij het bevallen zonder medicatie in het ziekenhuis. Met uitgebreide kennis van bevallingsprocessen en ervaring in ziekenhuisomgevingen kan een doula helpen om je geboorteplan te respecteren en te navigeren door protocollen en mogelijkheden die mogelijk niet meteen duidelijk zijn. Een doula biedt emotionele en fysieke ondersteuning, helpt bij het toepassen van ontspanningstechnieken en zorgt ervoor dat je wensen worden gehoord en gerespecteerd. Hierdoor kun jij je meer ontspannen voelen en met meer vertrouwen bevallen.

Conclusie

Hoewel bevallen zonder medicatie in het ziekenhuis een uitdaging kan zijn, zijn er veel manieren om je omgeving en je lichaam te ondersteunen. Door het bevorderen van de parasympathische stand, het begrijpen van de rol van natuurlijke hormonen en het hebben van een doula aan je zijde, kun je de kans vergroten op een bevalling die beter aanvoelt en meer in lijn is met je wensen. Door goed voorbereid te zijn en de juiste ondersteuning te hebben, kun je de bevalling met meer vertrouwen en minder angst tegemoet treden.

Wil je meer weten over hoe je zonder medicatie kunt bevallen en hoe een doula je hierbij kan helpen? Neem vandaag nog contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend kennismaking!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *