Een doula voor de papa

Het moet zo rond december 2020 geweest zijn. Mijn vriendin – laten we haar Vanille noemen – en ik zijn een week of tien in verwachting van onze eerste en zijn op zoek naar een verloskundige. Dat blijkt lastig omdat wij koste wat kost buiten het reguliere circuit willen blijven. Vanille heeft er zo haar redenen voor: ze heeft nare ervaringen met de medische en farmaceutische industrie en wil onze ongeboren zoon daarom een natuurlijke zwangerschap en geboorte geven, waar ik geheel achter sta. Ikzelf voeg er een aantal principiële overtuigingen aan toe. We zoeken een verloskundige die onze wensen respecteert en dat valt vies tegen: de keuze is beperkt.

Tijdens de zoektocht naar een verloskundige stuit Vanille onbedoeld op Katja: een zogenaamde doula. Het fenomeen doula is mij tot op dat moment onbekend maar Vanille legt me uit dat het een soort therapeute is die je tijdens de zwangerschap en geboorte bijstaat en met haar ervaring preventief bijdraagt aan een prettig traject en resultaat. Hoewel ik zelf geen ervaring heb met zulke zorg lijkt het me een goed plan. Ten slotte is een eerste zwangerschap en bevalling erg spannend, zeker voor de moeder in spe – en baat het niet, dan schaadt het niet. Daarnaast is Vanille erg enthousiast omdat Katja de spirituele zijde van het leven omarmt, evenals mijn wederhelft.

Als we in de avonduren kennismaken met Katja heb ik de deur uit voorzorg op de klip zitten: ik heb Vanille medegedeeld dat ik Katja niet zal binnenlaten als ze op een heksenbezem komt aanvliegen. Al mijn vooroordelen verdwijnen als sneeuw voor de zon wanneer Katja in een auto arriveert en per slot van rekening ook nog eens een erg prettig persoon blijkt. Het klikt tussen ons drieën. We delen eenzelfde visie op het gebied van gezondheid, zorg, de huidige corona crisis en het leven op zich. Vanille en ik concluderen al tijdens de eerste kennismaking dat we in Katja een gelijkgestemde hebben gevonden en graag met haar in zee gaan.

Achteraf is dat een erg goede keuze geweest. Vanille heeft mede door de adviezen en steun van Katja een vlekkeloze zwangerschap gekend en onze zoon – laten we hem Neo noemen – zonder kunstgrepen of medicijngebruik op de wereld gezet. In mijn bescheiden observatie als man springt naar voren dat de eerste zwangerschap en geboorte nogal heftig zijn voor een vrouw. Als man, onervaren op dat gebied, is het lastig om je wederhelft van goede adviezen en de juiste steun te voorzien. Het is zelfs al lastig om een goed luisterend oor te bieden omdat je als rationeel denkend manwezen al gauw geneigd bent om praktische oplossingen aan te dragen waar je vrouw wellicht eerder de behoefte voelt om haar emoties te kunnen uiten en gehoord te worden.

Enter Katja: zij verzorgde de rol van het luisterend oor voor Vanille tijdens de zwangerschap. Ze wist keer op keer de juiste vragen te stellen, waarmee Vanille haar focus en balans weer wist te vinden op de lastige momenten. Een enkele keer heb ik zelfs zelf een ‘sessie’ met Katja geïnitieerd – wat in de praktijk soms niet veel meer was dan een diepgaand gesprek en veel thee drinken. Haar bijdrage heeft er zonder meer voor gezorgd dat Vanille een fijne zwangerschap had en Neo een prettige en natuurlijke geboorte. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de bijdrage van Katja aan het traject het voor mij als man stukken gemakkelijker heeft gemaakt: niet onbelangrijk voor de man die aan zijn eigenbelang durft te denken.

Ik adviseer de diensten van Katja van harte aan eenieder die ze overweegt!

Bedankt Katja!

Wil jij ook deze mooie ondersteuning ervaren? Lees dan hier wat ik voor jou kan betekenen, of neem vrijblijvend contact met mij op!

Winkelwagen